Den dolda potentialen i östra Värmland

Regionen östra Värmland har åstadkommit och håller på att åstadkomma mer i Upplevelsesamhället än många andra regioner i Sverige. Här glänser Carl-Jan Granqvists ”skapelse” Grythyttan med värdshus, Måltidens Hus (centrum för mat. dryck och måltidens form), Måltidsmuseum, Restauranghögskola plus flera andra kultursatsningar. Lägg därtill Hällefors med Formens Hus, en länk mellan industri och formgivning.

För att nu inte nämna orterna Kristinehamn och Degerfors. Den förra kan stoltsera med ett konstmuseum och lokala konstnärer, vilka har nått kontinentalt rykte. Den senare har blivit omtalat för sin fotbollskultur, vars senaste ”frukt” Fotbollsakademin har goda chanser att erövra fotbollsvärlden - bland annat genom superkändisarna Sven-Göran Erikssons och Tord Grips beskydd.

Lägg till den etablerade internatskolan Lundsberg som stabil grund att stå på.

Men man blir betänksam, eftersom de ovannämnda imponerande bedrifterna, som borde vara kända i hela Sverige, är tämligen okända för landets majoritet. Endast de berörda kretsarna är medvetna om dem och följaktligen inbillar man sig att bedrifterna är välbekanta.

Helhetssyn och nätverkskoppling

Med hjälp av CrossSensor och Dialog, två perceptionsverktyg som används av vårt kunskapsnätverk Kreaprenör, har vi gjort en första Internetgranskning, vilken snabbt avslöjar ”missarna” - om det är tillåtet att använda detta ord i sammanhanget.

Aktiviteterna i östra Värmland saknar dels fruktsam helhetssyn dels givande nätverkskoppling. Hittillsvarande åtgärder bygger alltför mycket på analys och alltför litet på perception, trots att regionen är på rätt spår... Grythyttan arrangerade t.ex. ”sinnenas och musernas konferens” för några år sedan. Och sinnen kan som bekant medvetandegöras endast med perception. Bara perception ger helhetssyn!

Två bevis! För att undvika bollande med luddiga fraser, låt oss servera två bevis:

När vi fördjupar oss med CrossSensor i näringslivets olika produkter i Storfors hamnar vi på Davabs och EBS Sweden hemsida. Vi noterar att företagets basförstärkare 350W är ledande på marknaden och att flera kända elbasgitarrister använder den. Här uppstår för oss ett ”tomrum” (= en dold potential) om man utgår ifrån hörselsinnet. Två av världens mest kända musiker spelar på elbasgitarr - Paul McCartney och Sting.

Genom hörselsinnet får vi också kontakt med Springwire AB, vars eftertraktade pianotrådar för tankarna till kända pianofabriker och hyllade pianister världen över. Tankarna flyger vidare - regionalt till pianisten Marcos Ciscar i Filipstad och till Sten & Ebbe Nilsson i Karlskoga samt globalt till Ashkenazy på Island samt öppnade ett otal dörrar till kultur- och konstliv där alla våra sinnen dominerar.

Utifrån och in

För mycket ”from me to you”. Därmed också sagt att det är dags att hoppa över de välmotiverade och ambitiösa utredningarna/analyserna. Dessa hör nämligen det gamla industrisamhället till. Utredningar/analyser fokuserar alltför mycket på delarna. Men i en miljö måste man se och förstå ”helheten” medan ”delarna” bara existerar vid betraktande av helheten.

Utan att uppfatta det som kritik koncentrerar sig utredningar och de regionala företagens hemsidor på ”den egna produkten”. Man utgår från sig själva och talar ”from me to you”. Och inte omvänt, det vill säga utgå från mottagarnas krav, önskningar och drömmar. Först då uppnås helhetssyn.

Ta exempelvis den lilla orten Lungsunds planerade höstmarknad med svamp (visste ni förresten att skådespelerskan Julia Roberts stammar därifrån) och med hänvisning till landets bästa svampskogar och vilt. ”From me to you”.

Den stora majoriteten, som älskar svamp och vilt, önskar sig mer än en traditionell höstmarknad. Här borde en självklar nätverkskoppling ske:

Restauranghögskolan i Grythyttan tar fram recept på maträtter med svamp och vilt som huvudingredienser plus ett 20-tal Carl Jan-mackor på Wasabröd (Filipstad), som sköljs ner med friskt Loka-vatten från Loka Brunn i närheten. Recepten publiceras dels i bokform (Bokstaden, Hällefors) dels i TV-sändningar från Multimediaverkstaden i Hällefors. Det är faktiskt dags att någon från denna värmländska matmetropol glänser i TV-rutan och erövrar Sverige som skånskan Tina Nordström och ”Den nakna kocken” från England.

Det är bara ett förslag som har flera olika aspekter. Dessa kan vridas, finslipas eller förkastas - om man har ett ännu bättre förslag. Svampdipp kan t ex diskuteras till OLW-chips, som tillverkas i Filipstad, som kanske är tvivelaktiga ur hälsosynpunkt, men som har en given plats i Upplevelsesamhellet: Har ni fest? Var är brudarna?

Ytterligare exempel:
Med Friendly Marker noterar vi ett samhällsansvar för helhetssyn hos Ulf Karlsson, vd för Filipstadsföretaget Rosinco, och en värdig efterträdare till bläckdynastin. Mottot för pennorna Friendly Marker ”Gjorda för dig som inte bara tänker på vad du skriver, utan också vad du skriver med”. Friendly Marker är förstås miljömärkta och Ulf Karlsson påstår att Rosinco, som är uppväxt nära naturen, vore utan mening om produkterna skulle skada naturen. Vi har inte kontrollerat sanningshalten i påståendet, men om det håller så skönjer vi en stor nätverkskoppling. Först och främst med Formens Hus och Multimediafabriken i Hällefors samt Konstmuseet i Kristinehamn. Plus vidarekoppling till landets alla annons- och webbyråer (AD-ar och desktopspecialister), designbyråer, kulturskolor (bildlärare), Konstnärernas Riksförbund etc.

Värmland EU-land långt innan EU fanns

När det gäller metall-, mineral- och maskin-klustret, ser vi många kopplingar, vilka antagligen är välkända för de närmast berörda, eftersom vi befinner oss i järn- och stålriket. Med risk för att ”slå in öppna dörrar” hänvisar vi till några företag som bortom stål- och mineralgrossister har indirekta konsumentkontakter.

Det fjädrar i Lesjöfors. Vi syftar på Lesjöfors Fjäder (bl.a. gasfjädrar till stolar och därmed till ergonomiskt tänkande. Kanske leverans till Hästens Sängar?

Robust AB, Filipstad (ståldörrar - från ytterdörrar till hissdörrar); om någon mot förmodan undrar vad detta företag har med sinnevärlden att skaffa, så hänvisar vi till känseln, som inkluderar människans styrsinne (muskler) och internsinne (blodtryck, etc). Vi kan utveckla detta närmare. Tills vidare räcker det med att framhålla sambandet mellan ergonomi och muskler plus säkerhet och blodtryck.

På samma sätt tacklar Svenska Mineral i Filipstad hela sinneskedjan med sina kalkprodukter. Utöver leveranser till järn och stål och papper och cellulosa bidrar företaget till vattenrening, rökgasrening, sjökalkning, dricksvattenbehandling, avloppsrening osv. Parallellt pågår en högintressant forskning på Bergsskolan i Filipstad, där man håller på att göra "guld" av gamla slagghögar - d.v.s. tar vara på det utdöende industrisamhällets miljöskadliga restprodukter och gör nya produkter av dessa samtidigt som miljön återställs. Projektledaren på Bergsskolan, typiskt nog en invandrad holländare 400 år efter det att vallonerna startade gruvdriften i trakten, kallar detta för "common cents", med kommersiell koppling till det engelska uttrycket "common sense". De vanliga sinnena är alltså både sunt förnuft och god ekonomi på engelska. För svenska ingenjörer känns det sinnliga fortfarande lite för flummigt.

Degerfors unika kunskap, som hittills har räddat verket lokalt, ska inte glömmas bort i sammanhanget. Liksom andra brukssamhällen i Bergslagen, utan att här närmare granska sambandet mellan kunskap och sinnevärlden hos dessa orter.

Vi skulle också kunna koppla ihop järn och stål och Bergslagen med släktforskning med valloner i huvudrollen och därmed stärka banden med Belgien, Bryssel och EU. En av de första ”EU-präglade” arbetskraftsinvandringarna.

Värmland var således ett EU-land långt innan begreppet EU överhuvudtaget var ”uppfunnet” - en identitet, som många i dagens Sverige inte är medvetna om. De första ”EU-medborgarna” finns i östra Värmland och Bergslagen. Familjen de Geer i Lesjöfors.

Den elektroniska potentialen

Vi citerar Woody Allen; ”Den som inte har varit en kvart i TV existerar inte”.

En obehaglig sanning, som emellertid har varit vår inspirationskälla i hela denna sammanfattning. Hur duktiga vi än är i vårt grävande, riskerar vi alltid att försvinna i tystnaden om vi inte utnyttjar tidens elektroniska potential - Televisionen och Internet.

Det gäller att åka snålskjuts på lokala kändisar, historiska och dagsaktuella, som glänser i ett vidare sammanhang.

Vi syftar på Filipstadssöner som uppfinnaren John Eriksson, poeten Nils Ferlin och tennisspelaren Magnus Norman, Karlskogas Alfred Nobel (presentation överflödig i stora delar av världen), Sten Nilsson (sångare), Agneta Andersson (olympisk mästare i kanot), Ulrika Knape (olympisk mästare i simhopp) och dottern Anna Lindberg (simhopp), Degerfors fotbollslegender Tord Grip, Sven-Göran Eriksson, Ralf Edström och Thomas Nordahl, som alla i högsta grad existerar och uppträder i TV varje vecka. Lägg dessutom till alla före detta Lundsbergselever, som har nått höga positioner och är kända i olika sammanhang. Bland annat hertigen av Värmland prins Philip.

Carlson och Roberts - tillbaka till Värmland

Självfallet kan också Karlstadssönerna Rolf Alsing (Aftonbladets före detta chefredaktör) och Adam Alsing (TV) bistå med en hjälpande hand. Men framförallt tänker vi på svensk-amerikanen Marilyn Carlson Nelson, president för Carlson Companies som bl.a. äger Radissons hotellkedja och som sommaren 2003 korades till ”Årets svensk-amerikan” i Filipstad. Carlson-koncernen anlitar f.ö. konsulten Lou Carbone, grundare av konsultföretaget Experience Engineering (Upplevelsesamhället heter som bekant The Experience Society på engelska, vilket samtidigt ger en extra dimension till namnet), som har öppnat ett nytt perspektiv i Upplevelsesamhället och som betonar vikten av totalupplevelse och helhetssyn. Dessa båda borde kunna vara två givna samarbetspartners för att röja väg för östra Värmland i USA i väster. Och varför inte via Gate Göteborg, där det dessutom finns en kopia av John Erikssons fartyg Monitor - en given turistsymbol för alla amerikanare. Varför inte låta Mrs Carlson bli ledstjärna för hugade amerikanare, som vill söka sina rötter tillbaka i östra Värmland.

Eventuellt kan filmvärldens superstjärna Julia Roberts ”utnyttjas”. Hennes släkt härstammar från trakterna kring Lungsund och har ännu inte besökt Sverige. Dags att fixa det?

The Real Monitor

Planerna är nu att starta ett framtidslaboratorium tillsammans med företag, skolor, institutioner och kommuner i östra Värmland. Detta centrum har fått arbetsnamnet "The Real Monitor" efter John Erikssons fartyg med samma namn.

De ”tomrum” (=nya möjligheter) som vi i denna sammanfattning identifierat med hjälp av CrossSensor-modellen, är enbart antydningar, som ska inspirera till utveckling av goda och lönsamma affärsidéer. Ett mera systematiskt arbete är tänkt att göras i framtidslaboratoriet The Real Monitor, som vi har inlett arbetet med att få finansierat av bl.a. de lokala företagen.

För att hitta nya ”tomrum” och utveckla affärsidéer föreslår vi också att ett innehållsrikt upplevelsymposium arrangeras, där östra Värmlands och Bergslagens nyckelpersoner deltar. Vi har ett mer eller mindre färdigt utkast till upplägg av detta symposium, vars slutmål är att sätta östra Värmland på världskartan!

Stockholm - Danderyd den 28 mars 2004

Imi Markos