Vad kan CrossSensor modellen göra för Torsby i Värmland

Lovande, men saknar helhetssyn!

Ungefär så vill vi sammanfatta Torsbys aktiviteter för att stärka tillvaron och marknadsföringen av den egna kommunen.

Efter en snabb granskning konstaterar vi snart att Torsbys olika aktörer (kommun, näringsliv, organisationer med utvecklingsprogramföretaget TUAB - Torsby Utvecklings AB, gränstjänsten med Norge, sportcentret etc) har fångat tidsandan och dess krav på rätt sätt. Och i motsats till de flesta av Sveriges kommuner är torsbyborna medvetna om ortens möjligheter i en värld i snabb förändring.

Idrott och finnkultur

Du läste rätt - finn- inte finkultur. Till medvetenheten bidrar Björnevi Idrottscenter, som bl.a erbjuder Sveriges första och världens längsta skidtunnel (1.3 km) för åretruntträning på skidor. För att nu inte tala om Finnkulturcentrum, där man kan ”studera” världens kanske mest lyckade invandrarprojekt, skogsfinnarnas anpassning till det nya landet. De kom till Värmlands skogar runt Torsby från Savolax på 1600-talet och har involverats i den värmländska miljön utan större problem och utan att förlora sin finska identitet. Så sent som 1980 avled den sista skogsarbetaren, som fortfarande hade finska som modersmål.

Torsbys söner - ortens identitet och integritet

Annars är Torsby just nu känt i världen som födelseort för en av världens mest omtalade fotbollstränare – Sven-Göran Eriksson – ett tag förbundskapten för fotbollens moderland England.

Men Torsbys "vaxkabinett" kan göras mycket längre med bl.a Conny Evensson, uppväxt i Torsby och en av Sveriges mest framgångsrika ishockeytränare – i Karlstadslaget Färjestad och i landslaget Tre Kronor. Vi kan fortsätta med bröderna Walfridson – rallycross – och världsrekordhållaren i spjut Patrik Bodén. Plus Sigge Stark, landets kanske mest lästa popförfattare.

Dessa namn markerar ortens IDENTITET och INTEGRITET, vilka är vårt granskningsverktyg CrossSensors viktigaste trendparametrar på den vertikala axeln, som i sin tur ska kopplas samman med känslosinnet på den horisontella axeln. Och det är detta, som inte skett tillräckligt konsekvent i Torsby.

Identitet och integritet kräver...

Det låter kanske kryptiskt, men det kan förklaras begripligare. Torsby har hittills talat i gårdagens marknadsföringstermer, dvs i profilerandets ”from me to you”, vilket betyder att man kommunicerar utifrån den egna ortens perspektiv.

Fel!

De framgångsrika kommunicerar precis tvärtom ”from you to me”!! De vet att väcka intresse och nyfikenhet för den egna sfären (i detta fall Torsby) först och främst externt - i mottagarens huvud eller i betraktarens öga! Där skapas nämligen det som blir ortens image och som väger tyngre än avsändarens egen profilskapande.

Avsändaren Torsbys uppgift är att tillfredställa mottagarnas önskningar i den externa världen. Först då ökar möjligheterna att växa!

Ett exempel: Engelsmännen och resten av fotbollsvärlden undrar hur en liten bortgömd ort i de värmländska skogarna kan leverera en sådan framstående fotbollsexpert som Sven-Göran ”Svennis” Eriksson? Vilken är hemligheten?

I det avslöjande svaret finns den lönsamma utvecklingsmöjlighet, som Torsby kommun borde vurma för. Här finna ett outnyttjat ”tomrum” – ett ”möjlighetsrum”.

Unikt nordiskt fenomen!

Här bör upplysas om ett nordiskt fenomen. Med extra tonvikt på Sveriges och Norges mindre orter, där levnadssandarden, kunskapsnivån och kontakterna med resten av världen har ökat oerhört mycket de gångna 100 åren – ja, på vissa områden kan de till och med tävla med storstäderna. Och allt detta sker med bibehållen hög livskavalitet i en naturnära klassisk kulturmiljö. I Torsby, som ligger i norra Värmland, vid sjön Östra Fryken intill älvarna Ljusnans och Röjdans mynningar, får denna kulturidentitet ett perfekt integritetsskydd.

Skyddet är inbäddat i en inspirerande atmosfär runt Fryken, vars många småorter har levererat stora berättare som Nobelpristagaren i litteratur Selma Lagerlöf i Mårbacka, Augustpristagaren Göran Tunström i grannkommunen Sunne, de folkkära diktarna Gustaf Fröding i Karlstad och Nils Ferlin i Filipstad m.fl.

Bandysportens pionärer finns i Slottsbron och Lesjöfors. Och fotbollens stora inspirationskällor har bubblat i Degerfors, ”järnbruket” bakom världsstjärnor som Gunnar och Bertil Nordahl samt guldbollsvinnarna Olle Åhlund och Ralf Edström. I Degerfors hamnade så småningom även ”Svennis” och här började hans tränarkarriär.

Gränsöverskridare - WEF och TWFF

Impulser fick ”Svennis” även från Norge. Det norska topplaget KIL i Kongsvinger ligger endast ett stenkast från Torsby. ”Svennis” var en tidig gränsöverskridare.

Kommunen i Torsby och sponsorer hedrar Sven-Göran Eriksson med att arrangera ”Svennis”-cupen, som numera lockar närmare 150 juniorlag varje sommar. En turnering som ”kittlar” näringslivet på orten.

Men kring ”Svennis” – myten finns mycket mer att göra. Förslagsvis;

1) En internationell FotbollsAkademi, där coacher och tränare vidareutbildas i Sven-Göran Erikssons Torsby-miljö. Obs! Namn och miljö lockar eftersom vi lever i Identitetens Tidevarv, där det ursprungliga och genuina hyllas och premieras. Alltså en akademi med ”grön” campus och en kurs på ett år. Sven-Göran Eriksson skulle bli rektor och därmed få en värdigare avslutning på karriären än dagens ständiga jagande efter kontrakt i olika länder. ”Svennis” i samarbete med Svenska Fotbollförbundet ska se till att akademin får det bästa lärarteamet som finns att tillgå – dels som permanent föreläsare, dels som gästföreläsare från Barcelona, Dortmund, Manchester m fl.

Observera att ”Svennis” delvis är självlärd liksom de flesta svenska världsstjärnorna. Nära Torsby ligger Kil (Forshaga), som fostrat OS guldmedaljören i höjdhopp Stefan Holm, trimmad av sin pappa Johnny Holm, amatörtränare. (Den alpina världsstjärnan Anja Persson växte också upp under sin pappas vingars beskydd i Tärnaby.) Dessa ”pappor” kan lika mycket om idrott som universitetsutbildade proffstränare i olika världsmetropoler. ”Svennis” Fotbollsakademi ska lära ut hur man får fram självständiga idrottsmän och kvinnor.

Akademins detaljer ska givetvis finslipas och vi skulle kunna bidra till att nyansera förslaget. Möjligen föreslå två linjer (en på engelska och en på svenska – med högst 30 elever på varje linje). Elevernas kursavgifter betalas antingen av klubben de tillhör eller av förbunden. 60 personer per år skulle betyda en hel del för Torsbys näringsliv osv.

2) En enklare variant är att anordna ett årligt Stormöte i stil med Davos´ World Economic Forum (WEF), det årliga mötet för den globala, politiska och affärsmässiga eliten. Samtidigt är Davos en av Schweiz` populäraste skidorter.

Just det; Schweiz har stora likheter med Norden. Detta kantonpräglade land favoriserar ofta de små turistorternas särart framför storstädernas jäkt och buller. Även Tällberg Forum i Dalarna ”kopierar” Davos. Där samlas också varje år flera hundra ledande personer från hela världen inom näringsliv, politik, kulturliv och forskning. Nu är det dags för Torsby World Football Forum (TWFF), som årligen skulle kunna locka fotbollens elit (sportchefer, coacher, tränare, fysforskare m.fl.) för att utbyta erfarenheter – naturligtvis med ”Svennis” som initiativtagare i samarbete med FIFA och UEFA.

3) Även det norska gränssamarbetet med Kongsvinger kan berika Torsby, men detta projekt berör bara delvis ”Svennis”. Och det sker tack vare den nya riksvägen E 16, en EU-godkänd ny europaväg mellan Gävle och Oslo via Dalarna och Nordvärmland. Alltså, Torsby får en ny huvudroll i transporter, som kommer att utvecklas mellan Sverige och Norge. Riksgränsen mellan Torsby och Kongsvinger blir nu en ”öppen dörr”, som mångdubblar relationerna i allting. Det gäller att utnyttja dem också. Varför inte arrangera ”Gränsorternas Globala Kongress”? Och växla mellan Torsby och Kongvinger som värd vart annat år? Det vimlar av gränsstäder/orter, som alla har mycket gemensamt, men som också har nyheter att erbjuda. Till exempel: Singapore/ Jahor Baharu (Malaysia), Detroit (USA)/Windsor (Kanada), Wien (Österrike)/ Bratislava (Slovakien), Wien (Österrike)/ Sopron (Ungern), Haparanda (Sverige)/ Tornio (Finland), Malmö (Sverige)/ Köpenhamn (Danmark), Helsingborg (Sverige)/ Helsingör (Danmark), Gorizia (Italien)/ Nova Gorica (Slovenien), Trieste (Italien)/ Koper (Slovenien), Vila Real de Santo Antonio (Portugal)/ Ayamonte Huelva (Spanien) osv. Det finns minst 100 gränsstäder/orter i världen som kan bidra

4) Syftet med den globala gränsstadskongressen vore att utbyta erfarenheter, gärna i bestämda ämnen, som t.ex miljövård, biologi, info-bionic. Gränsstäderna sitter på ett unikt humankapital, nämligen tolerans. De har övervunnit främlingsfientlighet och rasism. Fördomar minskar eller försvinner. Ja, de har mycket att lära ut i migrationsfrågor. Danskar arbetar i Sverige och vice versa. Svenskar anställs gärna i Norge. Liksom slovener eller slovaker i Österrike osv.

5) Vi är alltså framme vid Sveriges integrationspolitik, som för närvarande befinner sig i kris. Men Torsby med omnejd är det bästa beviset/ studieobjektet på lyckad integration.

Vi syftar på de tidigare nämnda skogsfinnarna från Savolax, som utan problem involverades i den nordvärmländska miljön och i det svenska samhället. Märkligt nog har Migrationsverket, vars huvudkontor finns i Norrköping inte ens en ”filial” i Torsby (endast en i Karlstad). Likväl är det Torsby som kan avslöja den lyckade anpassningens hemlighet. Skogsfinnarna förde med sig en speciell odlingsteknik, svedjebruket. Även deras byggnadsteknik och hantverk var uppskattade.

Sens moral: Invandrare som har något unikt att erbjuda har lättare för att assimilera sig. Gerhard De Geer i närliggande Lesjöfors tillhör den nederländska De Geer-familjen, som introducerade de fransktalande vallonernas kunskap och skicklighet i järnhantering (Vallonsmide) och såg till att det svenska stålet ”bet bäst” i världen. De italienska svarvarna och svetsarna på 1950-talet var också efterfrågade i Sverige.

Migrationsverket borde ta reda på; VAD HAR INVANDRAREN som kommer till Sverige för något unikt att erbjuda – oftast vet invandrarna inte ens själva vad de har i bagaget. Det är förment av oss att be statsmakterna att flytta Migrationsverket från Norrköping till Torsby, men det vore nyttigt att anordna en återkommande Mässa för Migrationsverkets alla enheter, från norr till söder i Torsby, där de redovisar och kartlägger de nya invandrarnas kunskaper och skapar en datoriserad kunskapsbank. Det är nödvändigt eftersom dagens samhälle inte längre kan erbjuda enkla jobb i industrin som på 1950- och 60-talen.

Vi vet att många av dagens invandrare är analfabeter, som inte klarar av industrins kvalificerade befattningar. Men många invandrare har andra färdigheter, som för närvarande inte tas tillvara på (de kan sy, virka, sticka, laga mat, laga kläder, snickra, sköta djur, ta hand om hästar, spela instrument osv). Detta är plattformen för en servicesektor, som det svenska samhället ropar efter. Ge invandrare chansen att bli entreprenörer. Sudaneser klarar sig utmärkt i USA, men kommer inget vart i Sverige. Varför?

6) Torsby skulle kunna spinna vidare på den nederländska De Geer-tråden, som i dag inte handlar om järnhantering utan om klimatförändring. Genom uppvärmningen stiger vattennivån i Nederländerna, där risken för översvämning skrämmer den kunskapsladdade befolkningen. Allt fler i Holland med omnejd vill flytta till säkrare ställen och många av dem har valt Sverige och Norge, som liknar deras eget samhälle, något som underlättar integration.

Det är integration för en elit, som kommer med eget kapital, kan investera och starta eget. Självständiga entreprenörer, som kan lansera vinstgivande nyheter. Bl. a. villor på vattnet, s.k. Aquavillor, flytande bostadsområden på vissa delar av Fryken. (Modellen kan studeras på Pampas Marina i Solna, men holländarna har kommit längre – både i pris och kvalitet. Kanske en nödvändig lösning på många ställen i framtiden). Antagligen bör Torsby arrangera en utställning i Amsterdam för att värva holländare, som vill flytta till Fryken, som erbjuder vattenmiljö som i Holland, men som inte är farlig. Man bör dock ha i åtanke att Arvika söder om Torsby ofta drabbas av översvämningar.

7) Eftersom Sigge Starks litterära sällskap finns i Torsby kan vi spela ut hennes liv med stark feministisk och jämställdhetskoppling – kanske en TV-serie om hennes succéladdade, men likväl tragiska liv. Hon hette ju egentligen Signe Björnberg och fick välja ett manligt namn för att lyckas bättre på marknaden. Hon var dessutom en fantastisk djurvän, omgiven av en hord hundar på gården vid Mannikhöjden. Hennes böcker ”Kamrat Hund” och ”Våra vänner djuren” kunde kopplas till Djurskyddsföreningen och TV4:s hundprogram. Alltså, här finns idéer att kläckas – idéer, som skulle gynna Torsby.

– Den som inte har varit med en kvart i TV existerar inte!

Detta är den amerikanska konstvärldens megastjärna Andy Warhols replik.

Flera av de ovannämnda attraktionerna blir mediabevakade och därmed omtalade. Tänk bara på Sir Alex Fergusons, José Mourinhos eller Pep Guardiolas föredrag I Torsby! Alla TV-kanaler skulle sända dem. Vilken succé!

TV:s betydelse är en obehaglig sanning, som vi tyvärr måste acceptera. Hur duktiga vi än är i vårt dagliga agerande riskerar vi hela tiden att försvinna i tystnaden, om vi inte förmår att utnyttja tidens elektroniska potential – televisionen, Internet, e-posten och mobiltelefon.

Televisionen är känslornas fördjupning – perceptionens utvidgning, enligt den framlidne kanadensiske framtids- och mediaforskaren Marshall McLuhan. Vi kan även hänvisa till Lou Carbone, som i Minnesota ägnar sig åt Experinece Engeenering. Han uppmanar sina tunga industrikunder att ägna sig åt ”SENSITIZING”, dvs, ”sinnesprägling” eller ”sinnesorientering”.

Vår modell bygger på sinnenas förlängning och öppen innovaton

Sådan sinnesorientering är vad som åstadkoms med hjälp av Kreaprenör och verktyget CrossSensor, när vi kläcker idéer. En orts, som Torsby, integrering av Savolox-finnarna är onekligen kopplad till känslor och sinnena. Här ovan har vi givit smakprov på vad CrossSensor kan åstadkomma – utan hjälp av ”bollplank” från Torsby. Vad skulle vi inte kunna åstadkomma tillsammans med TUAB - Torsby Utvcklings AB.

I samverkan med kreativa människor lokalt, kan CrossSensor generera hundratals och kanske ännu bättre idéer. Idéer som naturligtvis måste testas och vidareutvecklas med andra hjälpmedel i vår arsenal (i ett 360 Perspektiv), som ger indikationer om idéernas genomförandepotential och på vilket sätt och av vilka, de kan genomföras.

Och Dialogmetoden med kollaborativa Internetplattformar kan vi bidra till att initiera dialoger och bygga nödvändiga nätverk för att åstadkomma det som i dag ofta benämns ”öppen innovation”.

Resultat och helhetssyn

Konsumenternas synsinne vill uppleva Torsbys fantastiska miljö (två älvars mynningar i Fryken, inringad av grönklädda kullar), vilket borde locka filmmakare att göra en omtalad svensk triller i denna sagolika miljö. Varför inte övertala Lisa Marklund eller Henning Mankell? Eller varför inte en historia om Sigge Starks liv?

Resultatet blir att vi skulle sätta Torsby på världskartan!

Vi hoppas att Torsby ska uppfatta våra spontana idéer på rätt sätt när det gäller HELHETSSYN. För det första är idéerna nykläckta. Och för det andra, ger de endast indikationer på ”tomrum” eller ”möjlighetsrum”, där nya idéer uppstår. Och varje ny idé måste granskas ur hållbarhetssynpunkt för att se om den håller ekonomiskt och – inte minst ekologiskt!

Inspirationsdag och CrossSensor Lab

För att förstå värdet av att lära sig att använda våra verktyg föreslår vi en innehålls- och upplevelserik inspirationsdag i Torsby, där ortens alla nyckelpersoner inom offentlig sektor, näringsliv, potentiella ”kreaprenör” (=kreativa entreprenörer), som även tänker med hjärtat och lokala konstnärer/artister deltar.

De sist nämnda är viktiga. Konstnärer och artister har nämligen "känsla" för de subtila idéer, som perceptionen alstrar. Vår vision är att med tiden få fram minst 20-talet ”kreaprenörer” i kommunen, som kan verka lokalt i företag och organisationer från ett CrossSensor Lab och fortlöpande förnya vid sidan om vardagsarbetet, som fortsätter att uppta större delen av tiden.

Vi vill gärna genomgföra en sådan inspirationsdag, vars slutmål är att sätta Torsby på världskartan!