Det brinner i förorternaHanne Kjöller skriver i DN 25/5 2013 om hur olika politiska kulörer målar sina ensidiga färger över den senaste tiden oroligheter i Stockholms förorter. Det brinner i Husby, som det tidigare har brunnit i Angered i Göteborg och Rosengård i Malmö, samtidigt som det kvällsgrillas i Djursholm, Askim och Limhamn.

Samma dag i DNs kulturbilaga skriver Sanna Björling om grabben Rouzbeth Agah, uppväxt i Husby och om hans väg via brottslighet till ett numer hyfsat liv. Skribenterna borde träffas och tala med varandra. Tillsammans skulle deras artiklar kunna bli mycket bättre, anser SverigeSvarar, som försöker införa ett holistiskt synsätt i en tid av kraftig förändring. 

Om DN:s journalister träffades skulle nämligen ledarsidan inte bara kritisera alla förståsigpåare utan även kunna komma med egna förklaringar till varför det brinner i Stockholms förorter. Få har tyvärr lika bra stöd hemifrån, som grabben i Sannas artikel tycks ha haft. Och helt oavsett vilken politisk färg vi har, måste man vara både blind och lomhörd för att inte se och höra hur dåligt synkade våra olika och DYRA 9-17-institutioner är. Några kontakter med Arbetsförmedling, Försäkringskassa m.m.  och man behöver inte vara Einstein för att inse att det behövs mycket bättre grepp än nya blanketter och nya sätt att lära sig skriva CV för att ordna en framtid som är hållbarare för oss alla.

I varje skrivbordsproducerad strategi används ordet hållbar. Men hållbarhet kräver verklighetsanpassning och engagemang. Vi tror att Svenska kyrkans diakoni i storstad, Situation Stockholm och andra liknande institutioner/initiativ, som faktiskt har båda dessa egenskaper, borde sättas in. Problem som i Husby beror på att ingen riktigt bryr sig egentligen!!! Man rycker bara ut på olika uppdrag mellan 9-17. Allt inkl. felparkering görs mera ostört efter 18 i storstad. Inte så konstigt att det som just nu händer i Husby, händer på natten. Det är synd om Husbyborna skulle Strindberg ha sagt.

LO Landin
Redaktör SverigeSvarar