Integration

Under denna rubrik kommer vi att löpande publicera inlägg och provokationer som rör integration i Sverige. I SverigeSvarar-dialogen kommer vi också att lyfta fram invandrare och deras barn, som spelar - eller kommer att spela - huvudroller och därmed stärker tillväxten i den svenska Upplevelsekonomin.


Det brinner i förorterna

Några kontakter med Arbetsförmedling, Försäkringskassa m.m. och man behöver inte vara Einstein för att inse att det behövs mycket bättre grepp än nya blanketter och nya sätt att lära sig skriva CV för att ordna en framtid som är hållbarare för oss alla.

Los Suecos - svenskarna på solkusten

Följande är hämtat från en "trailer" för TV4:s Kalla Fakta reportage om svensk integration i Spanien i februari 2003:"Vissa kallar det “Funkan”, platsen dit tusentals svenskar flyttar varje år. Andra säger “flyktinglägret”. I och runt turistorten Fuengirola på den spanska solkusten bor idag 30 000 svenskar."
En som reagerade på TV4:s reportage var Anna Bylin. Läs hela "trailern" och därefter Annas intressanta skildring av svenskar och integration.

Tala andras språk

Indianerna brukar säga att dialog är att "gå i den andres mokasiner". Men dialog handlar också om att lära sig att tala andras språk, vilket vi faktiskt gör hela tiden utan att veta om det. Och om vi berättade det för de nya svenskarna, som kommer hit från andra länder, så skulle det få en enorm betydelse bl.a för att höja dessa människors självkänsla.

Göran Persson borde gifta sig med en kurdiska

Denna artikel är skriven 2002. Om Sveriges statsminister Göran Persson vore ogift, borde han då inte gifta sig med en kurdisk flicka från Rinkeby och därmed följa Alexander den stores exempel och helhjärtat stödja den mångkulturella integrationsprocessen i det svenska samhället? Eller vore detta en alltför järv satsning? Den utmanande frågan ställs nämligen indirekt av den finlandsvenske kulturgiganten Harry Järv, tidigare en av cheferna på Kungl. Biblioteket, i boken Enfald eller mångfald, som lockar med den kontroversiella undertiteln "om tolerans och toleransgränser".

Från know-how, know who till who knows

De vallonska smederna De Geer, Bouvin, Gauffin, Hübinette och Laurin har tillsammans med de balttyska resp. skotska legoknektarna Wachtmeister, Hamilton, Douglas och Montgomery vid det här laget bevisat att Integration & Tillväxt är siamesiska tvillingar. SverigeSvarar vill lyfta fram vikten av att ta vara på de nya svenskarnas know-how i den infekterade integrationsdebatten.